Ρουντράκσα

Σύμφωνα με τα «Πουράνας»,ιερά ινδικά κείμενα-γραφές, τα«Ρουντράκσα», οι καρποί του ιερού δέντρου«Ρουντράκσα»θεωρείταιότι είναι ο ίδιος ο θεός Σίβα της Ινδικής Τριάδας Μπράχμα-Βίσνου-Σίβα, Δημιουργός-Συντηρητής- Καταστροφέας.
 Η ιερή παράδοση περιγράφει ότι αφού έγινε η μάχη των 3 θεών με τους δαίμονες, ο Σίβα κατέστρεψε τα τρία βασίλεια των δαιμόνων και γεμάτος χαρά για την νίκη του κάθισε να αναπαυτεί στην κορυφή των Ιμαλαϊων. Εκεί άρχισε να γελά από την χαρά του για το μεγάλο καλό που έγινε για τους ανθρώπους και δάκρυα ευδαιμονίας (aksha) άρχισαν να κυλούν από τα μάτια τουκαι έπεσαν κάτω στην γη. Αφού πέρασαν πολλά χρόνια τέσσερις σπόροι δημιουργήθηκαν από το δάκρυ των ματιών (άκσα) του Σίβα (ρούντρα) οι οποίοι ονομάστηκαν«Ρουντράκσα»  και θεωρούνται ως ο ίδιος ο Σίβα. Η σπουδαιότητα τους είναι μοναδική και η θεϊκή ευεργεσία που φέρνουν στους ανθρώπους όταν το φορούν είναι τόσο μεγάλη ώστε απομακρύνεται κάθε κακό και ευλογούνται με υγεία, καλοτυχία, πλούτο, πνευματικότητα και πολλά άλλα που θα αναλύσουμε πιο κάτω.
 Τα δέντρα αυτά φύονται κυρίως στο Νεπάλ και την Ινδονησία όπου υπάρχουν ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που τα ευνοούν και απέτυχε η καλλιέργειά τους οπουδήποτε αλλού. Οι καρποί που δίνουν έχουν κάποιες φυσικές εγκοπές που αποκαλούνται «mukhis» ή αλλιώς «όψεις»,και οι καρποί από αυτές αντίστοιχα χαρακτηρίζονται ως «Ρουντράκσα»μίας όψης εάν έχουν μία εγκοπή, 2 όψεων εάν έχουν δύο, κα. Συνήθως βρίσκουμε«Ρουντράκσα» καρπούς από το 1έως το 14, με 1 έως 14 όψεις. Υπάρχουν και από 15 μέχρι 21 όψεων (mukhis) «Ρουντράκσα» τα οποία όμως είναι πάρα πολύ σπάνια και ακριβά. Κάθε«Ρουντράκσα» καρπός έχει την δική του σπουδαιότητα και ευεργεσία. Κάποιοι καρποί είναι πιο εύκολο να σχηματιστούνε στο δέντρο όπως αυτοί με 3,4,5,6 ή 7 όψεις και άλλοι όπως με 1,2,9,10,11,12,13,14 χρειάζονται πολλά χρόνια για να τους σχηματίσει το δέντρο γι’αυτό και είναι πιο σπάνιοι και ακριβοί, με θαυμαστές ιδιότητες.

Βασικά στοιχεία για κάθε«Ρουντράκσα» :

 • Ένα mukhi (όψη) «Ρουντράκσα»: Πλανήτης ήλιος. Κυρίαρχη θεότητα ο Σίβα. Το 1 mukhiαποτελεί σύμβολο του υπέρτατου, της υπέρτατης συνείδησης γι’ αυτό και αυτός που το φοράει στρέφεται προς την αλήθεια, αναπτύσσεται πνευματικά και επιτυγχάνει ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας, ειρηνική ζωή και απόσπαση από την ύλη. Προσφέρει ηγετικές ικανότητες. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως:θρομβώσεις, καρδιακές παθήσεις, δυσπεψία, αναπνευστικά προβλήματα, πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα, συρίγγιο.
   
 • Δύο όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης σελήνη. Κυρίαρχη θεότητα Ardhnareeshwar. Είναι το διπλό σύμβολο του Σίβα και της Παρβάτι ή Σάκτι, φέρνει όμορφη, αρμονική ζωή στο ζευγάρι αλλά και με συγγενείς και φίλους.Βοηθάει στην απόκτηση παιδιού όπως επίσης αυξάνει την εμπιστοσύνη, το σεβασμό στις σχέσεις και διαλύει αντιθέσεις αν υπάρχουν από διαφορετικές γνώμες ή απόψεις ή μεταξύ συζύγων ή μεταξύ δασκάλου-μαθητή, ή μεταξύ γονιού-παιδιού. Οδηγεί στην απόκτηση τόσο υλικών όσο και πνευματικών καρπών-απελευθέρωση. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: προβλήματα στο αριστερό μάτι, λευχαιμία, συκώτι, απώλεια μνήμης, καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα, λοιμώξεις και ασθένειες της ουροδόχου κύστης.
   
 • Τριών όψεων«Ρουντράκσα»: Πλανήτης Άρης.Κυρίαρχη θεότητα Άγκνι ( της φωτιάς). Αποτελεί σύμβολο τουθεού της φωτιάς γι΄ αυτό εξαγνίζει παρελθοντικά λάθη αλλά και διαλύει προβλήματα που καταστρέφουν την ποιότητα της ζωής και την χαρά, που οφείλονται σε θυμό, κατάθλιψη, νοητική σύγχυση, φόβους, ενοχές ή τεμπελιά. Ιδιαίτερα καλό για άτομα με σύμπλεγμα κατωτερότητας, που πάσχουν από φόβους ή νοητική ένταση. Οδηγεί σε νίκες, επιτυχία, αυτοπεποίθηση. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: λοιμώξεις του αίματος, πίεση, χολέρα, προστασία των ματιών, έλκος, οιδήματα, αδυναμία, καθαρίζει τις αρτηρίες, διαταραχές στους σεξουαλικούς και επινεφρίδιου αδένες, κρυώματα (πρακτικά βοηθάει σε όλα τα προβλήματα υγείας)
   
 • Τεσσάρων όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης Ερμής. Σχετίζεται με τον θεό της δημιουργίας Μπράχμα. Ενισχύει τη συγκέντρωση, την επιτυχία στις σπουδές, σε ερευνητικά προγράμματα, την δύναμη δημιουργίας, την γνώση, τη μάθηση. Ιδιαίτερο καλό για σπουδαστές, δασκάλους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφους . Οδηγεί σε επιτυχία, στην εκτέλεση καθηκόντων, στην ευημερία και την πνευματική επίτευξη-Mόκσα. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: ασθένειες που σχετίζονται με το αυτί, λαιμό και μύτη, παράλυση, σεξουαλικά προβλήματα, εξασθένηση της μνήμης, ασθένειες που προσβάλλουν τα χέρια, ώμους, πνευμόνια και θυρεοειδή αδένα, οτιδήποτε αφορά ψυχικές ασθένειες και ασθένειες της χοληδόχου κύστης. 
   
 • Πέντε όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης Δίας. Θεότητα KalagniRudra. Βοηθά πολύ αυτόν που το φορά να εξαγνιστεί από ζωώδη ένστικτα και ακαθαρσίες, λάθη ή ελαττώματα και να ζει ειρηνικά. Ηρεμεί την υψηλή πίεση, την υπέρταση, που δημιουργείται από συναισθηματική ένταση, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, ανησυχία ή από διαβήτη. Αποκαθιστά την μνήμη, την ηρεμία και την χαρά. Προφυλάσσει από κίνδυνο θανάτου από ατύχημα. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: ασθένειες του συκωτιού, συρίγγιο, οξύτητα, πίεση, παθήσεις του μαστού, προβλήματα στους μηρούς, σπονδυλική στήλη, μνήμη, καρδιακά προβλήματα.
   
 • Έξη όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης Αφροδίτη. Σύμβολο του θεού Katrikeya γιού του Σίβα στην ινδική μυθολογία που δίνει γνώση, σοφία και μας σώζει από τις θλίψεις του κόσμου. Αυξάνει την δύναμη, το κουράγιο και την ικανότητα να ηγούμαστε δίνοντας μας αναγνώριση και παράλληλα αυξάνοντας τα διοικητικά μας προσόντα και την δύναμη της θέλησης. Επίσης αυξάνει την επιτυχία στην έρευνα, σε νομικά ζητήματα και στις προσωπικές μας σχέσεις.  Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: προβλήματα με τον λαιμό, τα νεφρά, σεξουαλικά όργανα, θυρεοειδή, σεξουαλικότητα, υδρωπικία, ασθένειες του ουροποιητικού και των ματιών, προβλήματα σύλληψης,δυσπεψία, αρθριτικά και για όλες τις ενοχλήσεις στις φλέβες και τα νεύρα.
   
 • Επτά όψεων «Ρουντράκσα» : Πλανήτης Κρόνος. Σύμβολο της θεάς Λάξμι και σχετίζεται με τον πλούτο και την ευημερία. Ενισχύει την δουλειά, την επιχείρηση, τα έσοδα και διαλύει κάθε δυστυχία που αφορά τη φυσική, οικονομική ή νοητική μας κατάσταση. Βοηθάει αυτόν που το φορά να έχει μία πλούσια και ευτυχισμένη ζωή.  Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: αδυναμία, στομαχικούς πόνους, παράλυση, επιληψία, αφωνία, ανικανότητα, αποβολή, αρθρίτιδα, εξαγνισμός σπέρματος και ροή τηςθεϊκή ενέργεια. 
   
 • Οκτώ όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης Ράχου. Σύμβολο του θεού Γκανές. Ένα από τα ισχυρότερα «Ρουντράκσα». Έχει τη δύναμη να διαλύει κάθε εμπόδιο ή κακοτυχία σε όλα τα επίπεδα σώματος, συναισθήματος, νου, ύλης και να διαλύει τα εμπόδια για την πνευματική ολοκλήρωση. Καθαρίζει τη διάνοια, φέρνει γνώση, πρόοδο στα οικονομικά και επιτυχία στη δράση.  Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: ασθένειες του νευρικού συστήματος, του προστάτη, της  χοληδόχου κύστης και του πνεύμονα, ερπετοφοβία (φίδια), καταρράκτης, αναπνευστικά προβλήματα, απογοήτευση, αδυναμία, ανησυχίες και σε περιπτώσεις που έχουμε δυσκολία να ολοκληρώσουμε το έργο μας.
   
 • Εννέα όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης Κέτου. Είναι η προστασία της θεάς Ντούργκα, της υπέρτατης δύναμης-Σάκτι, η ενέργεια της είναι ασπίδα ενάντια σε οποιοδήποτε μπορεί να απειλήσει τον κάτοχό του. Αυξάνει την δύναμη και την αφοβία και απλώνει παντού το καλό όνομα ή καλή φήμη. Στρέφει το άτομο προς το εσωτερικό του και ενισχύει την δύναμη της θέλησης του. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: ασθένειες του εγκεφάλου, του πνεύμονα, στήθους, σεξουαλικά όργανα, αποβολές, προβλήματα σύλληψης, επιληψία, ενοχλήσεις στα μάτια.
   
 • Δέκα όψεων «Ρουντράκσα» : Ηρεμεί και τους 9 πλανήτες και στις δέκα κατευθύνσεις . Εμπεριέχει την δύναμη και των εννέα πλανητών και καταστρέφει τα λάθη ή εμποδίζει το άτομο να περιπέσει σε λάθη που σχετίζονται με τα ανθρώπινα όργανα για να το προστατεύσει. Σχετίζεται με την ενέργεια του θεού Βίσνου που συντηρεί όλη την δημιουργία.  Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: φόβος ότι κάποιος βρίσκεται πίσω μας, αϋπνία, συνεχής επινόηση ανύπαρκτων προβλημάτων, προβλήματα ακοής.
   
 • Έντεκα όψεων «Ρουντράκσα»: Βοηθάει στην πνευματικότητα, στον διαλογισμό, στις πειθαρχίες και τις πνευματικές ασκήσεις «Σάντανα». Κάνει τον κάτοχό του δυνατό, άτρωτο από ασθένειες, σταθεροποιεί τα επαγγελματικά του και ενισχύει τον διαλογισμό και τις πνευματικές προσφορές και τυπικά. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: προβλήματα καρδιάς, πίεση, διαβήτης.
   
 • Δώδεκα όψεων «Ρουντράκσα»: Πλανήτης Ήλιος. Με την βοήθεια του κυβερνώντος πλανήτη ήλιου αυτό το«Ρουντράκσα» δίνει σε αυτόν που το φορά λάμψη, ακτινοβολία,δύναμη και διαλύει κάθε ανησυχία και φόβο. Ο ήλιος χορηγεί όλη την γνώση, όλα τα πλούτη, απεριόριστες ικανότητες και δύναμη πραγμάτωσης υλικών και πνευματικών στόχων. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: για όλες τις δερματικές παθήσεις όπως επίσης της καρδιάς, ματιών, μύτης και πίεσης, διαταραχές της βάσης και του έβδομου τσάκρα.
   
 • Δεκατριών όψεων «Ρουντράκσα»: Με την βοήθεια του, μπορείτε φορώντας το να γίνεται ηγέτες, να αποκτήσετε φήμη, όνομα, να διακριθείτε στις τέχνες και στα γράμματα, στην ρητορική και να πραγματοποιήσετε επιθυμίες σας στον κόσμο. Διορθώνει προβλήματα και ενισχύει του γενετήσιου κέντρου. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: παθήσεις του λαιμού, αμυγδαλών, νεφρών, σεξουαλικών οργάνων, θυρεοειδή, σεξουαλικότητας, υδρωπικίας, ουροποιητικού και ασθένειες των ματιών, προβλήματα σύλληψης, δυσπεψίας, αρθριτικών, καλό για όλες τις παρεμποδίσεις στις φλέβες/νεύρα, και στις ψυχολογικές διαταραχές.
   
 • Δεκατεσσάρων όψεων «Ρουντράκσα»: Ιερό σύμβολο του κυρίου Σίβα. Αυτό το ευλογημένο και σπάνιο«Ρουντράκσα»  δίνει την έκτη αίσθηση, την ικανότητα πρόβλεψης και διάκριση, αποφασιστικότητα, ορθές επιλογές και απαλλαγή από θλίψεις και ανησυχίες. Δίνει ασφάλεια και πλούτη. Χρησιμεύει για ασθένειες όπως: αδυναμία, πόνους στο στομάχι, παράλυση, επιληψία, προβλήματα στην ομιλία, ανικανότητα, αποβολές, προβλήματα στις γυναίκες, αρθρίτιδα, εξαγνισμός σπέρματος, ροή του ojas(θεϊκή ενέργεια), αύξηση των εκκρίσεων του όγδοου τσάκρα( Βίσνου)
   
 • GauriShankar,δύο φυσικά ενωμένα «Ρουντράκσα». Είναι ενωμένη η μορφή του κυρίου Σίβα και της Ούμα, η αρσενική και η θηλυκή όψη. Συμβολίζει την ενότητα σε όλα τα επίπεδα της γυναίκας και του άντρα ως συζύγους. Σημαίνει άνθηση, παραγωγικότητα, ειρήνη και αρμονία στο ζευγάρι και την οικογένεια. Ιδιαίτερα ισχυρό φυλαχτό για τον διαλογισμό.Χρησιμεύει για να διατηρεί την αρσενική ενέργεια-δύναμη και να συντηρεί την ροή και των 108 συχνοτήτων στο ανθρώπινο σώμα, γονιμότητα.


Τα«Ρουντράκσα»  μπορούν να φορεθούν σε μάλα γύρω από τον λαιμό μας ή σαν βραχιόλι στο χέρι μας. Μπορούμε να φτιάξουμε το Siddhaμάλα το οποίο αποτελείται από το 1ο έως και το14ο καρπό «Ρουντράκσα»  για να απολαμβάνουμε τις ευεργεσίες και των δεκατεσσάρων καρπών. Τέλος, ανάλογα με συγκεκριμένες καταστάσεις που θέλουμε να επιτύχουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε συγκεκριμένους συνδυασμούς καρπών:

1.    ΕΝΟΤΗΤΑ: συνδυασμός δύο καρπών «Ρουντράκσα»  δύο όψεων μαζί ένα καρπόGaurishankar: απομακρύνει τις αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, διχογνωμίες ανάμεσα σε ανθρώπους και τους βοηθάει να έρθουν πιο κοντά συναισθηματικά  και με σύνεση. Είναι πολύ καλό για την οικογενειακή ζωή, αλλά και για τις φιλικές και εργασιακές σχέσεις.

2.    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΣΑΡΑΣΒΑΤΙ: συνδυασμός δύο καρπών «Ρουντράκσα»   4 όψεων και ενός καρπού 6 όψων (συνδυασμός της Σαρασβάτι). Χρήσιμο για την καλή συγκέντρωση των παιδιών στις σπουδές τους, ενισχύει την μνήμη και βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοτήτων πάνω στο γράψιμο και την προφορική παρουσίαση.


3.    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ- ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΝΤΟΥΡΓΚΑ: συνδυασμός ενός καρπού «Ρουντράκσα»  9 όψεωνκαι δύο ή τέσσερις καρπούς 5 όψεων. Καλό είναι να φορεθεί στο αριστερό χέρι. Απομακρύνει από τον  ιδιοκτήτη του όλες τις εντάσεις και το άγχος που δημιουργείται μέσα στην οικογένεια από αιτίες όπως: ασθένεια κάποιου μέλους της οικογένειας, η σχολική απόδοση των παιδιών, αγωνίες για την οικονομική πορεία του/της συζύγου και ανασφάλεια μέσα στην οικογενειακή ζωή.Αυτός που θα το φορέσει θα γεμίσει ενέργεια, δυναμισμό, γενναιότητα και πνευματική δύναμη.

4.    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: συνδυασμός των 9,10,11 όψεων «Ρουντράκσα»  . Προτείνεται αυτός ο συνδυασμός όταν θέλουμε να διώξουμε όλους τους φόβους και να εγκαταστήσουμε μέσα μας αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντίξοες καταστάσεις με γενναιότητα και θάρρος. Απομακρύνει τις φοβίες για φαντάσματα. Ιδανικό για περιπτώσεις που δεχόμαστε απειλές ή επιθέσεις. Οι καρποί μπορούν να φορεθούν στο αριστερό χέρι ή γύρω από τον λαιμό.


5.    ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΑΚΤΟ: συνδυασμός των 3,5,10,11 και 12 όψεων «Ρουντράκσα»  που φοριέται γύρω από τον λαιμό. Το 10 και 11 «Ρουντράκσα»  απομακρύνουν τα αρνητικά αποτελέσματα που προκαλούνται από μη ευοίωνους αστρολογικούς συσχετισμούς. Το 3 και το 5«Ρουντράκσα» απομακρύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή μας από κακό κάρμα και το 12 μας παρέχει την πίστη να προχωρήσουμε μπροστά στην ζωή χρησιμοποιώντας την δύναμη του ήλιου.

6.    ΝΙΚΗ: συνδυασμός ενός καρπού 10 όψεων «Ρουντράκσα»  , ενός καρπού 11 όψεων και ενός καρπού 16 όψεων. Ιδανικό για αυτούς που αντιμετωπίζουν νομικές υποθέσεις ή μεγάλο ανταγωνισμό στην προώθηση των εμπορευμάτων τους. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να φέρει νίκη πολεμώντας όλες τις αντιξοότητες και να προσφέρει συγχρόνως προστασία με τον Βίσνου(10) και τον Χάνουμαν(11).


7.    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ : συνδυασμός των 7( ΜάχαΛάξμι) και  8(Γκανες) καρπών «Ρουντράκσα»  για έχουμε κάθε επιτυχία στις επιχειρήσεις μας. Μπορεί να γίνει συνδυασμός  και με δύο καρπούς 7 όψεων και ένα 8 όψεων.
Ανάλογα με τον τύπο και την φύση της επιχείρησης μπορούμε να συνδυάσουμε έναν καρπό 7 όψεων και έναν καρπό 8 όψεων μαζί με άλλους καρπούς όπως δίνεται παρακάτω:
Συμπληρώνουμε με έναν καρπό:

 • 9 όψεων για τις εργαζόμενες γυναίκες.
 • 10 όψεων για αυτούς που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην επιχείρησή τους ή θέλουν να αλλάξουν τηνβασική γραμμή της. Επίσης βοηθάει όσους είναι ευάλωτοι στην αρνητική ενέργεια και το κακό μάτι.
 • 11 όψεων για να φέρουμε σταθερότητα στην δουλειά, καλό για εμπόρους
 • 12 όψεων για αυτούς που έχουν επιχείρηση σχετική με παραγωγικές διαδικασίες, κατασκευές  / ακίνητα. Γενικά φέρνει επιτυχία σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
 • 13 όψεων για αυτούς που ασχολούνται με το marketingκαι για όποια εργασία συνδέεται με την τέχνη.
 • 14 ή 15 όψεων για αυτούς που κατέχουν θέσεις εξουσίας και όσους ασχολούνται με εισαγωγές-εξαγωγές, αγορές ακινήτων, κερδοσκοπική αγορά όπως χρηματιστήριο.