Η συλλογή αυτή των άχρονων διδασκαλιών ενός απο τους μεγαλύτερους Σοφούς της Ινδίας, Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ, θεωρείται απο πολλούς ως ένα κλασσικό πια πνευματικό έργο της σύγχρονης εποχής. Αποκαλύπτει τη μοναδικότητα και το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Σοφού. Το "Είμαι Εκείνο" συνεχίζει να προσελκύει νέους αναγνώστες και να φωτίζει τους ένθερμους αναζητητές στην οδό της Αυτοπραγμάτωσης.
Ο Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ ήταν ένας Διδάσκαλος που δεν εισήγαγε κάποια ιδεολογία ή θρησκεία, αλλά ξετύλιξε αθόρυβα το μυστήριο του Εαυτού. Το μηνυμά του είναι απλό, άμεσο και ωστόσο υπέρτατο.
Το "Είμαι Εκείνο" διασώζει τους διαλόγους του Μαχαράτζ με τους πνευματικούς αναζητητές, που ήρθαν κοντά του απο όλο τον κόσμο επιδιώκοντας καθοδήγηση στην καταστροφή των λαθεμένων τους ταυτίσεων. Μοναδική έγνοια του Σοφού ήταν να ανακουφίσει και να θέσει τέλος στον ανθρώπινο πόνο. Αποστολή του ήταν η καθοδήγηση του ατόμου στην κατανόηση της αληθινής του φύσης και της άχρονής του ύπαρξης. Δίδαξε ότι ο νους πρέπει να διεισδύσει στην ίδια του την ύπαρξη και να αναγνωρίσει ότι "δεν είναι αυτό ή εκείνο, εδώ ή εκεί, τότε ή τώρα" αλλά η Αιώνια Ύπαρξη.
Ο Μαχαράτζ ήταν ένας απλός άνθρωπος οιγογενειάρχης και μικρομαγαζάτορας στη Βομβάη, όπου έζησε και πέθανε το 1981 σε ηλικία 85 ετών.
Αν και δεν έλαβε κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση ήταν αξιοσέβαστος και αγαπητός για τη βαθιά του ενόραση στην ουσά του ανθρώπινου πόνου και για την εξαιρετική διαύγεια των αυθόρμητων ομιλιών του. Εκατοντάδες αναζητητών απο όλο τον κόσμο ταξίδεψαν ώστε να βρεθούν κοντά του και να τον ακούσουν στην ταπεινή του κατοικία.
Σε όλους αυτούς έδωσε την ελπίδα οτί "πέρα απο την αληθινή εμπειρία δε βρίσκεται ο νους αλλα ο Εαυτός, το φως μέσα στο οποίο εμφανίζονται τα πάντα...η επίγνωση μέσα στην οπολια συμβαίνουν τα πάντα".
Το "Είμαι Εκείνο" ειναι μια κληρονομιά απο ένα μοναδικό Διδάσκαλο, που βοηθά τον αναγνώστη να έλθει σε μια διαυγέστερη αντίληψη του εαυτού του, καθώς αυτός έρχεται και ξανάρχεται στο Μαχαράτζ με τις προαιώνιες ερωτήσεις: "Απο που προέρχομαι;", "Ποιός είμαι εγω;" και "Προς τα που πηγαίνω;". Οι ακροατές ποτέ δεν απομακρύνθηκαν απο την ταπεινή κατοικία του Μαχαράτζ, ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα.